Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
buy generic cialis online no prescription
Etna
Etna in vino
http://www.etnanews.com/?p=541
 
Mt.ETNA: "Sicilia ha un cuore che batte"
Étna je 3323 / 3350 m visok dejaven ognjenik na vzhodni obali Sicilije, med mestoma Messina in Catania. Nadmorska višina se spreminja z ognjeniško dejavnostjo, širina stožca pa meri 40 km. Gra za t.i. tip stratovulkana-razvejanega (gl. + stranski kraterji), ki se spreminja, ter kamine ki gradijo vulkan so stare cca 500.000 let. Je najvišji delujoči vulkan v Evropi.

Etna se je oblikovala in dvignila na površju približno 80 milijonov let nazaj, ko se je Afriška plošča podrivala pod Evropsko. Prve in najstarjše kamnine oziroma takratno magmo lahko najdemo v velikih globinah in na dnu morja, saj so bile sprva erupcije  podvodne in so kasneje postale površinske na d morsko gladino. Danes so te najstarjše kamnine oziroma strjena magma vidne na površine med Acicastellom in  Acitrezzo.
 
Najbolj aktiven vulkan v Evropi
Etno odlikuje močna ognjeniška dejavnost, izbruhi si sledijo vsakih nekaj let, zadnji je bil jeseni leta 2002. Zaradi stalnega nadzora in razmeroma majhne silovitosti izbruhov ti navadno ne terjajo človeških žrtev, pogosto pa potoki lave uničijo hiše in vrtove. Ob enem zadnjih izbruhov so tok lave preusmerili v bližnjo nenaseljeno dolino in tako pred uničenjem rešili vas. Še do danes nerazumljen in znanstveno še ni čisto razložen, kar kaže na ogromno hipotez o tektoniki Etne, ki so bile narejene.

Etna je najbolj aktiven vulkan v Evropi, ki leži v Cataniski provinci. Velikokrat je zardi pepela in dima letališče v Cataniji zaprto. Gre za tako imenovanega črnega velikana, ki ga pozimi prekriva belina snega in je viden 250 km daleč naokrog.

Ribičem in mornarjem je Etna vačsih služila kot kompas, busola in anemometer (naprava za merjenje hitrosti in smeri vetra); namreč anemometer ker so lahko s pomočjo smeri in hitrosti premikanja dima prepoznali smer vetra, barometer, ker so glede na položaj oblakov, ki so se zbirali nad vrhom lahko napovedali dež ali sonce.
 
Kraterji
Sama struktura vulkana je sestavljena iz 4 kraterjev:
  • il cratere Centrale; Osrednji krater-najstrejši, širok 250 m
  • la Bocca Nuova; Nova usta, ki so se oblikovala leta 1968
  • il cratere di Nord-Est, krater Sever-Vzhod / severovzhodni, oblikovan l. 1911 in
  • najmlajši med krateji Cratere di Sud-Est; Jugovzhodni krater, nastal l. 1971, a se je v zadnjih letih zaradi pogostih erupcij tipa "Stromboli" precej pridobil na svoji višini.

Danes so najbolj aktivni najvišji kraterji, ki so vedno napolnjeni z lavo, pepolom, dimom in plini. Zanimiva je predvsem vzhodna stran vulkana, t.i dolina "Bove Valle", dolga 8 km in široka 5 km. Vsa dolina je polna erupcijskega materiala starega več tisoč let. Dno pa je prekrito tudi z ostanki zadnjih erupcij.
 
Erupcije
Pojavljajo se predvsem 2 tipa erupcij:
  • eksplozivne erupcije; ognjeniški izbruhi lahko sprožijo  plazove pepela in piroklastov (pyros=gr.ogenj). Piroklasti so trdi deli ki jih izbruha v zrak ponavadi andezitne sestave, lahko so manjši ali lapili ali večji tudi do premera 1 m in te imenujemo vulkanske bombe. Razžarjena gmota pepela, pomešanega s plini in piroklasti teče po pobočjih skoraj kot voda, a pred seboj uniči vse.
  • razpršena erupcija; toki lave ki se razprešno spuščajo po pobočjih vulkana in še strombolski tip - gre za tako imenovani lavomet: curek magme, ki brizga visoko v zrak skozi ozka žrela.

Za Etno so nabolj pogoste razpšene erupcije tipa Stromboli, manj pogoste so eksplozivne erupcije.

Nekaj pomembnejših/večjih erupcij v zgodovini:
  • 1669: napovedla ga je poters z žariščem v Nicolosiju do Osrednjega kraterja.Šlo je za močne eksplozije, ki so bile najmočnejše na območju imenovaneme Rdeči karterji. Tokovi magme so bili zelo tekoči in hitri saj so dosegli  celo mesto Catania.
  • 1928: najbolj uničujoč izbruh v prvi polovici 20.st. takrat je bilo uničeno mesto Mascali.
  • 1971: v 2 delih; 1. v prvem delu je lava pritekal iz 4 smeri SV v Osrednjem kraterju. Uničila je  observatorij in dobršnji del gondol. V 2.delu so se odprla mnoga žarišča v Bove Valle, takrat se je oblikoval novi krater imenovan  JV.
  • 1998, 2001, 2002, 2006, 2007, 2008

Zadnja večja erupcija se je zgodila 10.maja 2008  na najmaljšem karterju in SE / JV.

Danes mite in legende o magmi in velikanu nadzira vulkanološka in raziskovalna, geofizična postaja, ter znanstveniki zaposleni na tem področju.

Ali z drugimi besedami kot se sami pohvalijo: Nič se za bati, a veliko za videti!

Avtorica: Sandra Sasić
 
Povezave
 Trinacria - simbol SicilijeKnjiga Korenine sicilijanskega labirinta