Frontpage Slideshow (version 2.0.0) - Copyright © 2006-2008 by JoomlaWorks
buy generic cialis online no prescription
Siciljanski svetniki
Katoliška dežela Sicilija
Katoliška dežela Sicilija je skupno ime za škofije in nadškofije  v istoimenski italijanski deželi Siciliji (Regione Sicilia).

Obsega sledečih 18 škofij: Messina, Acireale, Catania, Noto, Siracusa Ragusa, Caltagirone, Piazza Armerina, Caltanisetta, Agrigento, Mazara del Vallo, Trapani, Piana degli Albanesi, Monreale, Palermo, Cefalu, patti in Nicosia.
 
Santa Agata
Sveta Agata zavetnica pastirjev, tkalcev in zvonarjev je bila doma iz vzhodnega dela Sicilije, iz Catanie.

Izhajala je iz ugledne in premožne družine, ki jo je vzgajala v globoki veri. Tako se je že kot mlada punca odločila, da bo živela deviško. Ker pa je bila zelo lepa jo je zasnubil celo cesarjev namestnik, ki pa ga je zavrnila. Za tisti čas je bilo to nezaslišano, zato so jo za mesec dni izročili zvodnici, češ, da se bo omehčala.

Sveta AgataMolitev ji je dala moči, tudi potem, ko so jo vrgli v ječo. V zagovoru sodniku je dejala, da je biti Kristusov suženj, najvišje plemstvo. Sodnik jo je obsodil na raztezanje udov in bičanje, na koncu pa še na raztezanje udov in bičanje. Tudi grozovito mučenje jo ni omehčalo, na koncu so ji odrezali celo dojke in jo odvedli v ječo, kjer jo je ponoči obiskal sveti Peter in ji vrnil zdravje. Toda naslednji dan je bilo za Agato usodno, saj so jo položili na žareče oglje in črepinje in kmalu je izdihnila.

In naslednje leto po Agatini smrti so prebivalci Catanie ob izbruhu Etne na goro, ki je bruhala žarečo lavo odnesli njen pajčolan in gmote lave, ki so se valile proti mestu so se ustavile.

Tako je sveta Agata postala zavetnica Catanie in hkrati mučenka +251. Vdani meščani se ji vsako leto na njen praznik 5. februarja priporočajo in jo slavijo.
 
Santa Lucia
Sicilijanska svetnica Santa Lucija prihaja iz Sirakuze. Bila je iz premožne družine in bila je zaročena z izbrancem, ki ga je izbrala mati. Poganski snubec naj bi se zaljubil v njene lepe oči, toda ona si jih je izdrla in mu jih poslala in kmalu zatem ji je angel prinesel druge oči.

Živela je v obdobju cesarja Dioklecijana, v času ko je bilo krščanstvo preganjano, saj so želeli v državi vzpostaviti versko enotnost.  Ker je bila njena mati bolna je romala v Catanio, na grob mučenice Agate, da bi izprosila zdravje za svojo mati. Prikazala se ji je svetnica in ji napovedala skorajšnjo mučeniško smrt.

Po povratku iz Catanie je razdrla svojo zaroko in začela pomagati revežem. Zaročenec je bil zaradi njene odločitve užaljen in jo je zatožil konzulu Paskaziju, da je kristjanka. Ta jo je vrgel v ječo in od nje zahteval, da se odpove svoji vere, toda ona je ostala neomajna.

Santa LuciaDa bi jo onečastil jo je dal konzul odpeljati v javno hišo in nato še zažgati z ognjem ter polivati z vrelim oljem in smolo. Njena volja je ostala neomajna, zato jo je dal konzul obglaviti. Mučenica je umrla leta 304.

Toda še pred smrtjo je mogla prejeti evharistijo. Obenem pa je napovedala skorajšnjo smrt cesarja Dioklecijana, ki se je zares zgodila leta 316, še štiri leta prej pa se je uresničila tudi njena prerokba o svobodi krščanstva v rimski državi.

Nad grobom Lucije so kmalu sezidali cerkev in že v 5. stoletju je bila čaščena v vsej Italiji in kmalu tudi širše.

Večkrat je upodobljena z zlatim pladnjem, na katerem je par oči. Na njen god 13. decembra v plitve posode posejejo pšenico in  vzklito ozelenelo zrnje  do Božica postavijo v jaslice.

Iz latinske besede lux, ki pomeni luč, svetlobo, zasije tudi  Siracusa, ko sv. Lucijo v procesiji nosijo po ulicah nekoč najbolj mogočne države na jugu otoka.
 
San Leoluca
Luca se je rodil se je v Corleonu v letih 815 - 818, na predvečer  invazije Saracenov na Sicilijo. Bil je sin izredno bogate družine v Corleonu, ki je imela večino posestev in je bila zelo izobražena.

Leone je bil določen, da bo upravljal premoženje in nadzoroval svoje številčne črede. V samoti narave je slišal glas Gospoda.

Star okoli dvajset let je prodal vse svoje premoženje in ga razdelil revnim.

Odšel je iz Corleona v samostan San Filippo d; Agiro na področju province Enne, kjer je ostal kratek čas.

Ko je nameraval živeti življenje puščavnika je bil sprejet v samostan v  Kalabriji, toda še prej je izpolnil svojo zaobljubo, ki si jo je dal v Corleonu.

San LeolucaOdpotoval je na romanje v Rim, na grobnico svetih apostolov Petra in Pavla.

Iz Rima se je vrnil v Kalabrijo v samostan Santa Maria, kjer je dobil ime Leo.

Tu je živel v pokorščini in ponižnosti in nikoli ne prenehal moliti.

Po smrti brata Christoferja je bil zadolžen za vodenje skupnosti.

S svojim duhom svetostjo in svetostjo  je dal nov zagon skupnosti.

Umrl je v starosti sto let in že kmalu po njej je bil razglašen za svetnika. Njegov kult se je razširil po vsej Kalabriji in Siciliji. Njegovi Corleončani so ga ob kugi leta 1575 klicali sveti Leoluca, ki združuje imeni Leo (Leon) in Luca (Luka).

Še istega leta so ga razglasili za zavetnika mesta Corleona, ki jih ščiti pred vsemi nevarnostmi.

Praznik sv. Leoluca se praznuje 1. marca, zadnjo nedeljo v maju se spominjajo tudi čudeža, ki je bil 27. maja 1860. Takrat se je pojavil na vratih mesta in odvrnil vdor in obleganje Burbonskih vojakov.

 
Apostol Pavel
Apostol PavelNa svoji poti v Rim se je bil že apostol  Pavel ustavil na Siciliji, kjer je nekaj dni pridigoval v mestu Sirakuza in s tem postavil temelje katoliški cerkvi.
 Trinacria - simbol SicilijeKnjiga Korenine sicilijanskega labirinta