Cena: 19,90 € + poštnina

Kontakt
Ime
Priimek

Telefon: +386 31 779 257

Elektronski naslov:  joze@sicilija.com

Vsebina in odlomki

Uvod
Zgodovina Corleona 
Na poti v Corleone 
G. C.
Protimafijski muzej 
Amaro Il Padrino (grenki boter)
Na poti snemanja dokumentarca Corleonsko srce
proti mafiji
Al Pacino in njegova bratranca 
Coppola 
Po sledeh svojih korenin iz Corleona v Burgio 
Dino Paternostro: Sicilijo osvoboditi Cose Nostre 
Začetek in konec klana iz Corleona 
Pizzini 
V iskanju izhoda iz norega Corleona 
Zahvala 
Bibliografija 
Viri fotografij 

Zgodovina Corleona

zgodovina Corleona je zelo pestra. Mesto leži na dejavnem geološkem območju, kjer je bilo tudi veliko zgodovinskih premikov. Leži 550 metrov nad morjem in ima okoli 11.500 prebivalcev, imelo pa je različna imena glede na aktualne vladarje.

Na polovici 16. stoletja (1556) je tedanji kralj Carlo V. Corleonu podelil naziv Animosa Civitas (pogumno mesto), ki ga danes pogumno nosi domače nogometno moštvo.

Na poti v Corleone

Po asfaltirani cesti vse do jezera Poma, ki ga polni reka Jato in z vodo oskrbuje Palermo ter ga povezuje z zahodnim delom Sicilije. Po cesti, ki je pokrpana kot stara srajca in hitrost ne preseže več kot 50 kilometrov na uro, pot pelje vse do San Cipirella, majhne občine, ki meji na Monreale in ima čudovito normansko katedralo iz 12. stoletja, na drugi strani pa na San Giuseppe Jato, od koder prihaja eden od najbolj brutalnih podizvajalcev klana Corleonesijev, Giovanni Brusca – ta je oblečen kot cestni vzdrževalec sprožil eksplozijo na avtocesti, zaradi katere je maja leta 1992 umrl italijanski tožilec Giovanni Falcone s spremstvom.

G.C.

Iz parka grem na danes imenovano Piazza Giovanni Falcone in Paolo Borsellino. To je kraj, od koder prihajajo njegovi krvniki, nasproti trga je caserma, vojašnica karabinjerjev. To je stičišče točk zloglasnega mesta, kjer se oziram in iščem pot proti središču mesta. Široka ulica postaja vse ožja, prav tako moja tesnobnost. Zavite ozke ulice, trgovine in specializirane prodajalne tudi corleonskih dobrot, med katerimi prevladujejo polmetrski špageti. To je Corleone, si mislim in nadaljujem pot po ulici Francesca Bentivegna, toda nič kaj junaško, saj vem, da so novinci v mestu vedno na očeh.

Protimafijski muzej

Znani maxiprocesso (veliki proces), ki je se je odvijal na novo­zgrajenem sodišču oziroma v avli bunkerja v Palermu pod zemljo, kot veliko stvari na Siciliji, od februarja 1986 do konca januarja 1992, pri čemer so obsodili skoraj petsto mafijcev, je bili eden od velikih simbolnih dejanj za tisti čas. Glavna protagonista Falcone in Borsellino sta kmalu svojo veliko vnemo za preganjanje kriminala plačala z življenjem.

Slika 9 V notranjosti muzeja

Amaro Il Padrino (grenki boter)

Na vogalu osrčja mesta quatro canti (štirje vogali) sem šel poplaknit s čim domačim – amarom Il Padrino. Domača znamka amara, ki je prav toliko grenek, da prežene najbolj grenke občutke. Kot bi si hotel z duše splakniti grenkobo. Na steni lokala Central Bar so slike prizorov iz Botra in ponosni pogledi domačinov. Če se sramujejo nekaterih, so toliko bolj ponosni na druge. Zapletem se v pogovor s starejšim moškim, ki me sprašuje, kaj delam v mestu. Povem, da me zanima, kje so snemali Botra, kje je pravzaprav njegova rojstna hiša in drugo. Ne povem, da sem že našel hišo Riina, temveč ga intuitivno povprašam po Provenzanu. Mirno liže sladoled v kruhu in me pogleda postrani.

Na poti snemanja dokumentarca Corleonsko srce proti mafiji

Poleti leta 2008 smo s sodelavci začeli po mojem scenariju snemati dokumentarni film Corleonsko srce proti mafiji.

Ker je Corleone tudi mesto Al Pacina, je bilo prav, da poiščemo tudi enega od njegovih sorodnikov. Vincenzo Gelardi je bil eden od njegovih cuginov (bratrancev). V pisarni delavnice, kjer obdelujejo marmor, je pripovedoval svojo zgodbo. Še ena zgodba iskanja korenin na daljavo med Ameriko in Sicilijo. Daljni bratranci, ki se želijo spoznati. Ko je v delavnico vstopil še njegov sin, je bila podrobnost z Al Pacinom še izrazitejša.

Al Pacino in njegova
bratranca

Na norčavi dan 1. aprila 1990 je bil v Corleonu znani ameriški igralec Al Pacino. Snemali so prizore iz Botra III in šli na kosilo v znano restavracijo A’ Giarra, od koder je izredno lep panoramski pogled na Corleone. Ena od vrhunskih restavracij na Siciliji je imela to čast, da je lahko gostila znane igralce filma, ki je ponesel sloves Sicilije daleč naokoli – o tem mi je poleti leta 2008 pripovedoval Luciano Saporito, lastnik restavracije, kjer smo snemali dokumentarni film Corleonsko srce proti mafiji.

Coppola

Njene zgodovine nisem poznal in nisem vedel, da gre za staro pokrivalo, ki se nosi že zelo dolgo, dokler me o tem ni poučil starejši gospod, ki je na glavni ulici v Corleonu izdeloval in prodajal svoje izdelke. Danes jih prodajajo njegovi otroci. Ne vem, kdo jih izdeluje, njega od tedaj nisem več videl – glave v Corleonu se menjajo, le pokrivala ostajajo. Menda naj bi imela nekoč pokrivala coppola tudi svoj simbol, saj naj bi jih nosili tudi capi. Barva coppole in njen naklon naj bi sporočala položaj lastnika. Morda res, na Siciliji je vse mogoče, sploh v Corleonu.

Po sledeh svojih korenin iz Corleona v Burgio

Najin pogovor se je vrtel okoli mojih sorodnikov, ki so prišli na zahodno obalo Sicilije iz njene notranjosti v 17. stoletju iz mesta Burgio. Bolj kot sem raziskoval svoje korenine, dalj v preteklost sem si želel. Globoko v sebi sem iskal temelje svoje duše in jih našel v trdnjavi (Burgio).

V tistem dopoldanskem času sem videl in spoznal veliko filmov. Kmalu po izhodu iz Corleona se je nad nama dvigala gora z napol porušenim saracenskim stolpom, pod cesto pa je sameval suh kanjon nekoč mogočne reke. Iz presahnjenega Corleona sva se znašla na križišču poti in se spustila proti jugu. Če bi šla na desno, bi odšla v kraje Luckyja Luciana, v Lercaro Friddi, midva pa sva se spuščala proti jugu.

Dino Paternostro: Sicilijo osvoboditi Cose Nostre

A mnogim revnim kmetom v petdesetih letih prejšnjega stoletja kljub agrarni reformi ni uspelo potešiti ne lakote ne žeje po svobodi. S kovčkom iz kartona, povezanim z vrvjo, so se izselili in odšli iskat srečo na sever ali v tujino. Toda kapetan Carlo Alberto Dalla Chiesa je izpolnil obljube, ki jih je dal družini Placida Rizzotta. »Vse bom storil, da odkrijemo Placidove morilce, ker je to moja dolžnost in ker je bil partizan kot jaz,« je ob svojem prihodu v Corleone nemudoma obljubil sorodnikom sindikalista. Storilce je tudi odkril. Odkril in aretiral je Pasquala Criscioneja in Vincenza Colluro, v zapor je poskušal spraviti celo Luciana Liggia, najbolj krvoločnega morilca iz klana zdravnika in mafijskega šefa Michela Navarre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Slika 29 Aretacija Luciana Liggia

Začetek in konec klana iz Corleona

Don Michele je bil, kot ga je označil Gerhard Ritter, il volto del demoniaco del potere (obraz demonske moči) in je nosil nadimek u patri nostru (naš oče).

Navarra je bil tipičen mafijec. Lepo oblečen, užival je velik ugled. Poleg Luckyja Luciana (1897–1962) iz bližnje Lercare Friddi, ki je bil glavni pri izkrcanju ameriških sil leta 1943 na Siciliji, je Navarri zavezniška vojaška vlada zasedenih ozemelj (AMGOT) odobrila pravico zbiranja zapuščenih vojaških vozil.

Po aretaciji Liggia leta 1974 je na vrh zloglasnega klana iz Corleona prišel Salvatore Toto Riina.

Iz Commissione (vrh cuppole) so izključili pomembnega in vplivnega mafijca Badalamentija zaradi umora Francesca Madonie, ki je bil iz klana blizu Corleonesijem. Namesto Badalamentija je v Commissione vstopil Michele Greco (1924–2008) z vzdevkom il Papa (oče).

General Della Chiessa je postal ena od trofejnih žrtev Cose Nostre, ki so jo imenovali cadaveri eccellenti (odlična trupla). Upanje za Palermo se je rodilo, ko je županstvo v Palermu, v Palazzu delle Aquile, prevzel Leoluca Orlando, pobudnik palermske pomladi.

Pizzinni

V svetu množičnih komunikacij so eden najbolj varnih prenosov komunikacij majhni listki, ki jih na Siciliji imenujejo pizzini. V sicilijanščini je pizzinu postal splošno poznan kot pizzino oziroma pizzini, to je skupek majhnih lističev, ki so jih capi uporabljali za komuniciranje.

Toto Riina z vzdevkom la Belva (zver) je naročil več kot 150 umorov in je bil ubežnik triindvajset let, šest mesecev in osem dni – vse do maja 1993. Njegov naslednik Provenzano je bil lattitante (ubežnik) kar 43 let – do zajetja na Montagna dei Cavalli nad Corleonom 11. aprila 2006. Ni naključje, da je poleg drugih nadimkov imel še enega, il Ragioniere (računovodja), saj je znal izračunati in predvideti marsikaj.

Dvoma ni bilo več. Na vrhu Gore konjev se je začela akcija in kombi specialcev za boj proti mafiji je zapeljal na kmetijo. Brez izstreljenega naboja so ujeli presenečenega capa Cose Nostre. Računovodji se na dan, ko goduje Leon, račun ni izšel.

V iskanju izhoda iz norega Corleona

Ob obisku mesta smo šli s prijatelji tudi na kosilo v znano restavracijo A‘ Giarra, kjer so med snemanjem filma Boter III gostili tudi igralce Al Pacina (njegova nona je bila iz Corleona), Andyja Garcio, Diano Keaton in druge. Ker sva se s šefom Lucianom poznala še od prej, mi vedno želi ustreči ne samo s hrano, temveč to leto tudi z izletom. Svoji sestri Titi (v šali še danes reče, da je sestra Tita) je naročil, naj nas skupaj z našim šoferjem Manujem odpelje do panoramske točke, kjer je bil nekoč samostan San Salvatore, da si ogledamo mesto in okoliške hribe.

Mož, ki nas je pred urami vozil po stopnicah Corleona, je iskal rešitev, kako bi s ključem kombija osvobodil sebe in druge z razgledne točke. Še preden je ključarka prispela do vrat, se je zaslišal tisti tako pričakovani zzzzzzzzzz. Brez pozdrava smo se odpravili iz zaprtega oddelka na hribu in se spustili v njegov odprti oddelek v dolini.

Call Now Button