Sicilija

O Siciliji

Sicilija je otok med Afriko in Evropo s prav takimi občutki, vroče – hladnimi, ki nas ne morejo pustiti ravnodušne.

Puzov Boter ob katerem nas spreleti vročica in sadje, ki nam v mrzlih zimskih dneh prinaša vitamine s sicilijanske zemlje nam lahko ponazorita Sicilijo.

Je mešanica mnogih narodov in kultur, ki so vladale otoku. Na žalost je poznana velikokrat le po mafiji, toda zasluži boljše poznavanje otoka in njegove zgodovine.

Njena duša je tudi njena glasba imenovana Tarantella in njena hrana.

Danes na Siciliji živi okoli 5 milijonov prebivalcev, ki je po površini nekoliko večja kot Slovenija! Prebivalci se v glavnem ukvarjajo s turizmom in poljedelstvom.

Nekoč davno pa je bila Sicilija magnet za mnoge osvajalce, vse do danes, ko nas je osvojila na drugačen način.

Zgodovina Sicilije

V srednjem veku so feničani ustanovili svoje naselbine na severni obali, v 8. stoletju pred našim štetjem pa so v vzhodnem in južnem delu Grki začeli ustanavljati svoje kolonije: Catanio, Syracuse, Agrigent. V tem času so bile zlasti pomembne Syracuse.

Sredi 6.st.pr.n.št si je Kartagina utrdila svojo oblast, a je v 3.st. med Rimom in Kartagino izbruhnila I. punska vojna, ki se je končala z rimsko zmago.

Bila je pod oblastjo Vzhodnih Gotov, pod Bizantinsko državo, osvojili so jo tudi Arabci, si jo pokorili Normani.

Znamenite sicilijanske večernice so pripeljale na oblast Aragonsko dinastijo, kasneje pa je prešla oblast pod Neapeljsko kraljestvo.

Danes je Sicilija razdeljena na 9 provinc in vsaka je zgodovina zase, vse skupaj pa tvorijo čudovit svet, ki ga vsako leto pride občudovat veliko število turistov iz vsega sveta.

Simbol osončja in Sicilije skozi stoletja - TRINACRIA

Korenine Trinacrie izhajajo celo iz Anatolije 350 p.k. Je vzhodni orientalni simbol ter alternativno ime za Sicilijo. Izhaja iz grške besede, ki pomeni simetrijo.

Karakterizira tri pomembne zgodovinska mesta in na Siciliji, ki tvorijo trikotnik.

  • rt Pachino – Siracusa,
  • rt Peloro – Messina in
  • rt Lilibeo – Marsalo.

Historično ime izhaja po “Miru iz Caltabelote leta 1302”

Predstavlja legendo o (Gorgoni – meduzi) krilati ženski pošasti s kačami namesto las in ostrimi kremplji: Steno, Evriala in Meduze in od vseh je bila umrljiva le Meduza, ki je bila tudi najgrša. Kdor je le pogledal njeno glavo, je okamenel. Perzej jo je odsekal tako, da si je k natančnem udarcu pomagal z zrcalom, Atena pa si jo je posadila na svoj ščit oz. prsni oklep.
Ta simbol naj bi s seboj prinesli celo Normani iz Irske v X. stoletju, najdemo ga tudi na Rodosu , Kreti in Makedoniji.

Slika predstavlja značilnost Sicilije, gorgono Andromedo, ki jo je po mitoloških prizorih rešil Perzej. To je figura starih Grkov, ki ima namesto las kače in tri noge ki predstavljajo trikotnik = Sicilijo

Najbolj aktiven vulkan v Evropi - ETNA

Mt. ETNA: “Sicilia ha un cuore che batte”
Étna je 3323 / 3350 m visok dejaven ognjenik na vzhodni obali Sicilije, med mestoma Messina in Catania. Nadmorska višina se spreminja z ognjeniško dejavnostjo, širina stožca pa meri 40 km. Gra za t.i. tip stratovulkana-razvejanega (gl. + stranski kraterji), ki se spreminja, ter kamine ki gradijo vulkan so stare cca 500.000 let. Je najvišji delujoči vulkan v Evropi.

Etna se je oblikovala in dvignila na površju približno 80 milijonov let nazaj, ko se je Afriška plošča podrivala pod Evropsko. Prve in najstarjše kamnine oziroma takratno magmo lahko najdemo v velikih globinah in na dnu morja, saj so bile sprva erupcije podvodne in so kasneje postale površinske na d morsko gladino. Danes so te najstarjše kamnine oziroma strjena magma vidne na površine med Acicastellom in Acitrezzo.

Najbolj aktiven vulkan v Evropi
Etno odlikuje močna ognjeniška dejavnost, izbruhi si sledijo vsakih nekaj let, zadnji je bil 1. februarja 2020. Zaradi stalnega nadzora in razmeroma majhne silovitosti izbruhov ti navadno ne terjajo človeških žrtev, pogosto pa potoki lave uničijo hiše in vrtove. Ob enem zadnjih izbruhov so tok lave preusmerili v bližnjo nenaseljeno dolino in tako pred uničenjem rešili vas. Še do danes nerazumljen in znanstveno še ni čisto razložen, kar kaže na ogromno hipotez o tektoniki Etne, ki so bile narejene.

Etna je najbolj aktiven vulkan v Evropi, ki leži v Cataniski provinci. Velikokrat je zardi pepela in dima letališče v Cataniji zaprto. Gre za tako imenovanega črnega velikana, ki ga pozimi prekriva belina snega in je viden 250 km daleč naokrog.

Ribičem in mornarjem je Etna vačsih služila kot kompas, busola in anemometer (naprava za merjenje hitrosti in smeri vetra); namreč anemometer ker so lahko s pomočjo smeri in hitrosti premikanja dima prepoznali smer vetra, barometer, ker so glede na položaj oblakov, ki so se zbirali nad vrhom lahko napovedali dež ali sonce.

Kraterji
Sama struktura vulkana je sestavljena iz 4 kraterjev:
il cratere Centrale; Osrednji krater-najstrejši, širok 250 m
la Bocca Nuova; Nova usta, ki so se oblikovala leta 1968
il cratere di Nord-Est, krater Sever-Vzhod / severovzhodni, oblikovan l. 1911 in
najmlajši med krateji Cratere di Sud-Est; Jugovzhodni krater, nastal l. 1971, a se je v zadnjih letih zaradi pogostih erupcij tipa “Stromboli” precej pridobil na svoji višini.

Danes so najbolj aktivni najvišji kraterji, ki so vedno napolnjeni z lavo, pepolom, dimom in plini. Zanimiva je predvsem vzhodna stran vulkana, t.i dolina “Bove Valle”, dolga 8 km in široka 5 km. Vsa dolina je polna erupcijskega materiala starega več tisoč let. Dno pa je prekrito tudi z ostanki zadnjih erupcij.

Erupcije
Pojavljajo se predvsem 2 tipa erupcij:
eksplozivne erupcije; ognjeniški izbruhi lahko sprožijo plazove pepela in piroklastov (pyros=gr.ogenj). Piroklasti so trdi deli ki jih izbruha v zrak ponavadi andezitne sestave, lahko so manjši ali lapili ali večji tudi do premera 1 m in te imenujemo vulkanske bombe. Razžarjena gmota pepela, pomešanega s plini in piroklasti teče po pobočjih skoraj kot voda, a pred seboj uniči vse.
razpršena erupcija; toki lave ki se razprešno spuščajo po pobočjih vulkana in še strombolski tip – gre za tako imenovani lavomet: curek magme, ki brizga visoko v zrak skozi ozka žrela.

Za Etno so nabolj pogoste razpšene erupcije tipa Stromboli, manj pogoste so eksplozivne erupcije.

Nekaj pomembnejših/večjih erupcij v zgodovini:
1669: napovedla ga je poters z žariščem v Nicolosiju do Osrednjega kraterja.Šlo je za močne eksplozije, ki so bile najmočnejše na območju imenovaneme Rdeči karterji. Tokovi magme so bili zelo tekoči in hitri saj so dosegli celo mesto Catania.
1928: najbolj uničujoč izbruh v prvi polovici 20.st. takrat je bilo uničeno mesto Mascali.
1971: v 2 delih; 1. v prvem delu je lava pritekal iz 4 smeri SV v Osrednjem kraterju. Uničila je observatorij in dobršnji del gondol. V 2.delu so se odprla mnoga žarišča v Bove Valle, takrat se je oblikoval novi krater imenovan JV.
1998, 2001, 2002, 2006, 2007, 2008

Zadnja večja erupcija se je zgodila 10.maja 2008 na najmaljšem karterju in SE / JV.

Danes mite in legende o magmi in velikanu nadzira vulkanološka in raziskovalna, geofizična postaja, ter znanstveniki zaposleni na tem področju.

Ali z drugimi besedami kot se sami pohvalijo: Nič se za bati, a veliko za videti!

Province

Provincia di Agrigento – AG

Jugozahodna provinca z glavnim mestom Agrigentom je provinca, ki jo zaznamuje bogato kulturno izročilo.V provinci z 43 občinami živi skoraj 450.000 prebivalcev.

http://www.comuni-italiani.it/084/mappa.html

http://www.provincia.agrigento.it/flex/cm/pages/ServeBLOB.php/L/IT/IDPagina/428 – uradni splet

Provincia di Caltanissetta – CL

Provinca v osrednji Siciliji je ena od manjših provinc, morda tudi zaradi tega ker ni v neposrednji bližini morja, toda kljub temu je vredna obiska.

http://www.comuni-italiani.it/085/mappa.html

http://www.provincia.caltanissetta.it/

Provincia di Catania – CT

Druga največja provinca na Siciliji po številu prebivalcev pod vznožjem Etne šteje kar 58 občin. Etna jim je nekoč jemala, danes jim daje čudovite agrume in številne turiste.

http://www.comuni-italiani.it/087/mappa.html

http://www.provincia.catania.it/

Provincia di Enna – EN

Provinca z 20 občinami in z glavnim mestom z najvišjo nadmorsko višino je bila nekoč strateško mesto pred osvajalci Sicilije. Danes ostaja avtocestno križišče otoka.

http://www.comuni-italiani.it/086/mappa.html

http://www.provincia.enna.it/index.htm

Provincia di Messina – ME

Vzhodna provinca z kar 108 občinami je glavna povezava med otokom in celino ter Eolskimi otoki. Če ji bodo dodali še most bo ta postal eden od novodobnih čudes Sicilije.

http://www.comuni-italiani.it/083/mappa.html

http://www.provincia.messina.it/

Provincia di Palermo – PA

Osrednja provinca z glavnim mestom, kateri šteje skoraj milijon prebivalcev je duša otoka. Razteza se v notranjost z malimi občinami in obdelanimi polji.

http://www.comuni-italiani.it/082/mappa.html

http://www.provincia.palermo.it/provpalermo/

Provincia di Ragusa – RG

Najmanjša in na kamnu osnovana siculska provinca s skoraj 300.000 prebivalci ima »južnaški« tempetament.

http://www.comuni-italiani.it/088/mappa.html
http://www.provincia.ragusa.it/

Provincia di Siracusa – SR

Najbolj južna in baročna provinca ostaja pomembna tudi danes, saj ji nove cestne povezave omogočajo obisk množice turistov.

http://www.comuni-italiani.it/089/mappa.html

http://www.provincia.siracusa.it/

Provincia di Trapani –TP

Zahodna provinca je zgodovinsko povezana s Španci in Arabci, je ena izmed najlepših. Med zaščitenimi parki, čudovitimi plažami in templji povezuje 24 občin, ki pretežno živijo od ribištva in turizma.

http://www.comuni-italiani.it/081/mappa.html

http://www.provincia.trapani.it/

Mafija

Beseda, ki zaznamuje otok. Je njegova popotnica, ki bo ostala za vedno. Ikona Sicilije, kot Etna. Mogočna in nepredvidljiva. Imata tradicijo, cupolo in imata strahospoštovanje.

Nekoč jih je mafija ščitila in pravijo, da jih še danes. Toda od takrat se je spremenilo ogromno. Čast, ponos nekoč in danes. Pri nas, pri njih.

Včasih, ko hodim po Siciliji se mi zdi, da hodim skozi galerijo zgodovine, ki jo mnogi poznajo le skozi knjige, mogoče Botra.

Mafija je njihovo življenje. Omerta zakon molka pri njih, opravljanje pri nas.

Giovani Falcone
 Giovani Falcone
 

V zadnjem desetletju sta odšla dva velika borca proti mafiji. Falcone in Borsellino. Bila sta sinonim boja proti mafiji, zato jih ni več.

Paolo Borsellino
 Paolo Borsellino

Pred kratkim, ko sem bil na Siciliji, mi je prijatelj povedal, da bo kmalu izbruhnila. Vojna med družinami na otoku za prevlado. Čast in ponos za vsako ceno. Na srečo je prej izbruhnila Etna.

Moža brez obraza, ki je capo že dvajset let naj bi celo operirali pred kratkim. Toda zopet je poniknil. Prejšnji capi so v zaporih, novi na položajih, bodoči se morda še niso niti rodili.

Večnost, ki privablja, strahospoštovanje, ki ostaja in narava, ki je večna.

Prejšnji capi so prihajali južno od Palerma iz Corleona, sedanji naj bi prihajali zahodno od njega.

 

Pri mafiji na obisku

Obiskati najlepši in najbolj skrivnostni otok v Sredozemlju je zares enkratno doživetje. Otok, ki leži med Italijo in Afriko, ima izreden strateški položaj in v dolgi zgodovini mu je vladalo veliko narodov. To je seveda Sicilija.

Prvi prebivalci otoka so bili Elimi, nato Sicoli, Kartažani in za njimi številni drugi, kar je najbolj razvidno iz velikega števila kulturnih spomenikov in različne arhitekture: Sicilija je kot lepa ženska, težko jo osvojiš, vedno jo ljubiš, včasih težko razumeš in nikoli ne veš kdaj jo boš izgubil. Tako je bilo tudi z narodi, ki so jo osvajali.

“La fimmina e fidili all´ omu, quannu lu turcu si fa cristianu.”

Ženska bo zvesta možu, ko bo Turek postal kristjan, pravi sicilijanski pregovor.

Otok, ki ga zaradi izrednih podnebnih razmer in rodovitnosti imenujejo tudi vrt Evrope, pozna odlično kuhinjo najrazličnejših testenin, ribjih specialitet, odličnih vin in seveda slaščic od cannolov, torte cassatte do odličnega sladoleda scursunela. Življenje na Siciliji so opisovali Luigi Pirandello, Leonardo Sciascia in nedavno na Long Islandu preminuli pisatelj Mario Puzo. Njegovo najbolj znano delo je Boter, zgodba o don Vitu Genoveseju, po njej pa je bil posnet odličen film, v katerem je glavno vlogo odigral Marlon Brando. Že Goethe je daljnega leta 1787 zapisal, da se na Siciliji najde ključ za vse.

Odpravil sem se v mesto, ki ga obdaja najlepši rtič na svetu, Monte Pelegrino, in v katerem živi okrog 750 tisoč prebivalcev.

Palermo je najbolj znan po nečem drugem kot po mafiji. Ob odhodu v mesto, polno nasprotij, vedno poslušam ista vprašanja. Ali se ne bojiš mafije?

Kdo je pravzaprav mafija?

Ni je mogoče videti v izložbi. Veljajo posebni zakoni oziroma pravila, ki se jih vsi držijo. Tu mafijo imenujejo “la piovra” – hobotnica, zaradi lovk, ki segajo zelo globoko v plasti družbe.

Po zadnjih anketah se je izkazalo, da so Italijani najbolj družinski ljudje in na jugu države je to najbolj opaziti. Vsak pozdrav med prijatelji je obvezen objem in ve se tudi, komu je treba poljubiti roko.

Palermo ima najbolj znanega župana v Italiji in najbolj mogočno coso nostro. Je mesto velikih nasprotij, večnega nasilja in ponosnih ljudi. Tu lahko začutiš, kar pravi sicilijanski pregovor: “Due sono i potent, il ricco e chi non ha niente.” Dva sta močna, bogataš in tisti, ki nima nič. O tem se lahko prepriča vsak, če obišče mesto. Vse, kar se dogaja v njem, je nekako skrivnostno kot izvor besede mafija. Izvirala naj bi iz arabske besede “mu efah”, ki pomeni zaščito. Tisti, ki bolj poznajo sicilijansko dušo, pa pravijo, da je mafija posebna miselnost, ki jo imajo v sebi vsi Sicilijanci.

Njen nastanek je zgodovinsko pogojen z nezaupanjem do države in odporom proti velikemu številu tujcev, ki so vladali na otoku. Prave korenine mafije pa segajo v dvanajsto stoletje, ko je bila ustanovljena tajna sekta. Imela je nalogo upora proti kraljevi vladavini. Znane so sicilijanske večernice, upor meščanstva v Palermu leta 1282, ki se je začel pri večernicah in med katerem so bili poklani vsi Francozi v mestu. Na velikih posestvih, imenovanih latifundiji, so delali sicilski kmetje, medtem ko so bili njihovi gospodarji daleč v Palermu. Najeli so nekdanje razbojnike, ki naj bi skrbeli za red, vendar so se ti pustili podkupiti in tako kmalu tudi sami obogateli. Delovali so tudi kot posredniki med kmeti in lastniki zemlje. Zastraševali so male kmete in od gospodarjev dobivali bogate nagrade. Imenovali so se gabelloti in bili so nekakšna predhodnica mafije. Imeli so poseben status in med seboj so bili povezani v zločinu, koristoljubju in imeli uveljavljen kodeks časti. Vsaka družina je tako dobila ime po domači vasi ali po mestni četrti, ki jo nadzoruje.

Mafijska družina ima svojo ekipo, ki jo vodi boter ali padrino. V svojem okrožju pobira tako imenovano pizzo in v zameno ponuja zaščito. V Palermu so znane mafijske družine Porta Nuova mafijske družine Porta Nuova, Ciaculli, Tommaso Natale in druge.

Mafija in država

Zaradi svoje moči je bila državi velik trn v peti in nasprotno. Leta 1925 je država ustanovila protimafijsko komisijo, ki je pod vodstvom Cesara Moria in kasneje Mussolinija dosegla velike uspehe. Začeli so se pogromi proti mafijcem, ki so organizacijo skoraj onemogočili. Pravi preporod pa je doživela ob izkrcavanju zavezniških sil na Siciliji. Lucky Luciano je poskrbel za povezavo z mafijskimi šefi na otoku, v zahvalo pa so mu ZDA črtale petdesetletno zaporno kazen. Po tem se je mafija močno okrepila in vodila stranko krščanskih demokratov DC, ter tako postala močna politična sila.

Hotel Des Palmes, Palermo
 Hotel Des Palmes, Palermo
 

Leta 1957 je Joe Bonanno organiziral vrh ameriške in sicilijanske veje v hotelu Des Palmes v Palermu. Kmalu zatem se je začela prava vojna med družinami za prevlado na otoku. Po končanih vojnah se je združba v 70. letih reorganizirala in vodenje cose nostre so prevzeli Corleonesi. Politična moč DC in njenih predstavnikov Lime in Andreottija je močno narasla. Začeli so se veliki poboji politikov, novinarjev, sodnikov in vseh, ki so bili mafiji nasproti.

Joe Bonanno
 Joe Bonanno

V začetku osemdesetih se je začela nova vojna med družinami, in sicer med Corleonesi in Vecchio guardio. Zmagali so Corneolesi pod vodstvom Salvatoreja Totoja Riine. Prvič je o mafijskem terorizmu spregovoril sodnik Terranova in to plačal z življenjem. Prav tako je na ulici Via Liberta pod streli umrl predsednik Sicilije, Piersanti Mattarella. Na palermsko politično sceno je zatem stopil Mattarellov pravni svetovalec, diplomirani pravnik, univerzitetni profesor kasacijski sodnik Leonluca Orlando, sin vplivnega politika demokristjanov Salvatoreja orlanda Cascia. Zaradi vse hujšega nasilja je bil na Sicilijo poslan general Carlo Alberto Dalla Chiesa, strokovnjak za boj proti terorizmu. Začela se je stodnevna živčna vojna, ki se je končala z operacijo Carlo Alberto ter smrtjo generala, njegove žene in šoferja. General je bil en od slavnih trupel – “casaveri eccellenti”.

Upanje za mesto se je rodilo, ko je županstvo v Palazzu delle Aquile prevzel Orlando, pobudnik “palermske pomladi”. S polno paro je začela delovati skupina protimafijskih sodnikov in leta 1986 se je v popolnoma novi, močno zastraženi sodni dvorani začel veleproces proti mafiji, leto kasneje pa so za krive spoznali 4747 obtožencev. Veliko zaslug za proces imata pentito – skesanec Marino Mannoia in Tommaso Buscetta, ki je razkril coso nostro. “La vendetta”, maščevanje proti Mannoii, je prišlo nekaj le pozneje, ko so mu v Bagherii ubili mamo, sestro in teto. Buscetti pa so z luparo, puško z odrezano cevjo, ubil sinova. Zdaj se je pokazalo še eno staro pravilo – mafija nikoli ne pozablja in ne odpušča. To so bili časi pravih masakrov. Pod streli mafije je 12. marca 1992 na cesti proti Mondellu končal poslanec DC v evropskem parlamentu Salvo Lima, zanj pa so kasneje ugotovili, da se je odpovedal služenju mafiji. In kot pravi sicilijanski pregovor “Ognuno causuno” – vsakemu svoje.

Vstop v mafijo seveda ni prostovoljen in ob vstopu moraš dokazati svojo pripadnost tudi s tem, da koga ubiješ, izstopa ni, je samo smrt. Veliki nasprotniki mafije pa so preiskovalni sodniki in eden najuspešnejših je bil Giovani Falcone. Njegovo življenje se je končalo na cesti Palermo – letališče Punta Raisi. Daljinsko vodena bomba, napolnjena s šestimi kilogrami TNT, je dobesedno odnesla Falconeja, njegovo ženo Francesco in tri spremljevalce.

Giovani Falcone
 Giovani Falcone

Podobno usodo je dva meseca kasneje doživel še Falconejev kolega, prav tako preiskovalni sodnik Paolo Borsellino. Na Vio D´Amelio je prišel na obisk k sestri in daljinsko vodena avto bomba ga je ubila skupaj s petimi spremljevalci in naredila ogromno materialno škodo: 113 družin je ostalo brez stanovanj. V spomin na uspešna in prezgodaj pokojna sodnika so letališče v Palermu kasneje preimenovali v letališče Falcone-Borsellino. Zaradi vse večjega nasilja je bil na Sicilijo poslan tožilec s posebnimi pooblastili Gian Carlo Caselli. In prav na dan njegovega imenovanja, 15. januarja 1993, so italijanske posebne enote aretirale vodjo Totoja Riino. Protimafijska komisija se je odločila, da se bo spoprijela z vprašanjem mafija-politika. Začele so se prve preiskave proti nekdanjemu premieru Giuliu Andreottiju, ki naj bi stopil v službo mafije zaradi glasov, ki jih je dobil na Siciliji ob pomoči poslanca Lime in podpore mafije.

Giulio Andreotti
 Giulio Andreotti

Po izvolitvi Orlanda za župana je ta kasneje izstopil iz DC in izjavil, da je bil Andreotti referent Totoja Riine, in ovadil še druge: Cesareja Previto, Silvia Lotto, Giuseppeja Ciarrapica, Giannija Letto. Slednja sta se obrnila na sodnika v Milanu, in ta je obsodil župana, zasegli so mu ti antične konzole in štiri mize, klavir in druge antične predmete v vrednosti sto milijonov lir. Decembra 1994 se je začel proces proti senatorju Giuliu Andreottiju, prvostopenjsko sodišče ga je medtem že oprostilo. Enega od naslednikov Totoja Riine Giovanija Brusca so kmalu aretirali v procesu v Caltanisetti se je sesul imperij Corleonesijev.

Giovanni Brusca
 Giovanni Brusca

Kesam se

Najhujši udarec mafije je če se “častni mož” pokesa in postane pentito. Skesanec Angelo Siino je tako obtožil poveljnika karabinjerjev Antonina Lambarda, tistega proti kateremu je dvignil prst Orlando v eni od televizijskih oddaj Micheleja Santoreja. Po Lombardovem samomoru je njegova družina Orlanda obtožila obrekovanja. Branil ga je znani Alfredo Gallaso., bivši parlamentarec Orlandovega gibanja La Rete in avtor knjige o dosjeju Mafia. Lombardo je pred samomorom napisal pismo, v katerem razlaga, da naj bi bila Orlandova stara mogočna demokristjanska družina povezana z mafijo družine Matarella, ki jo je vodil oče Piersantija Matarelle, ubitega leta 1979, ko je bil predsednik dežele Sicilije. Pentito je postal tudi Gioachino Penino, priznan zdravnik, ki je imel velik vpliv političnem življenju Palerma. Iz lastnih izkušenj je vedel za načine in razvoj povezav med politiko in coso nostro. S svojimi pričevanji je podal skoraj popolno sliko globalne moči mafije. In zakaj je Penino postal mafijec?

Mafijec dedek, mafijec oče, mafijec stric… Sovražil je coso nostro, njihove zakone, načela, vedenje. Čeprav jih je sovražil, je tudi uradno postal njihov mož. In zakaj? Zaradi prednikov, pa tudi, pa tudi ker je naredil poklicno kariero. Pot mu je bila odprta. Odprl je eno kliniko, nato drugo in tretjo, imel je milijn pacientov. Postal je ključno osebo med coso nostro in politiko.

Skesanca Siino in Penino sta s svojim pričanjem ne le ogrozila sebe, ampak tudi svoje bližnje in daljne sorodnike. In kakšna usoda ju čaka? Vendetta, maščevanje, verjetno sledi in kaj lahko bosta dobila telefonski pozvi, podoben sicilijanski šali: “Pronto, chi parla? Don Ciccio con la bombeta: Prosim kdo govori? Don Ciccio z bombo.”

Sicilija danes

Pred volitvami leta 1998 se je veliko govorilo o stranki županov, novem političnem subjektu, ki bi moral izhajajoč iz občinske oblasti pripeljati Italijo v novo federalno republiko. Palermo je bil in lahko znova postane politični laboratorij, je izjavil Orlando. Volitve v mestu je ob podpori levice dobil Orlando in njemu v pozdrav so na oknih visele bele rjuhe, saj naj bi se rodila nova zvezda protimafijskega župana, simbola italijanskega preporoda.

In kakšen je utrip Palerma v poletnih mesecih? Po koncu vladavine Corleonesov in po aretaciji Giovanija Spere, vodje cose nostre v Palermu, so se začeli obračuni za prevlado v mestu. Nasploh je v poletnih mesecih nekako prazno, veliko je turistov z vsega sveta, medtem ko družbena smetana na bližnjem modenem otoku Pantelleria uživa v ribolovu, jadranju in raznih družabnih igrah.

Poleti pa je Palermo zapustil tudi železni Piemontčan, kot so imenovali Giana Carla Casellija, ki je bil dobrih sedem let na čelu lova proti mafiji in je bil poleg Orlanda najbolj iskan in osovražen pri mafiji. Ob odhodu je Caselli dejal, da je ob njegovem prihodu mesto zapuščeno, brez veselja, nespremenljivo. Zdaj ko ga zapušča pa je to mesto, ki se počasi premika k normalnim razmeram, razvoju in pravičnosti. Za Orlanda je mafija še vedno zelo močna, spreminja strategijo, toda ni nepremagljiva. Palermo je mesto velikih problemov in tudi velikih možnosti. Manj mafije pomeni več dela, več dela pomeni boljše in srečnejše življenje.

Gian Carlo Caselli
 Gian Carlo Caselli

In če ga boste torej obiskali, boste srečali prijazne ljudi, ki mahajo z rokami, lahko boste občudovali čudovito naravo, jedli odlično hrano in pili močno, dobro vino. Splača se poskusiti! 

Kraj srhljivega imena: Corleone, zibel mafije

Antonino Giuffre
Antonino Giuffre

Na svetu obstajajo mistični kraji, ki se lahko pohvalijo s svojo zgodovino. Nekateri so ponosni na temačno preteklost in prebivalce, ob katerih okolico spreleti srh. Na Siciliji obstaja poleg Palerma še eno mesto, ki je bilo strah in trepet tega lepega otoka. Corleone! Kraj, od koder prihajajo vladarji podzemlja in kjer ni možno popravljati zmot. Kraj, kjer se napake plačajo z življenjem.

Včasih je bil Corleone malo večja vas, zdaj je že pravo mesto, ki leži pod hribom Rocca Busambra. Vasica je nastala v obdobju vladavine Sicenov in največji razvoj dosegla pod Romani, pod Rocco Busambro pa se je dogajalo marsikaj, kot se za svet pod skalovjem spodobi. Tam je bil pravi zverinjak.

Prva luč dostojanstva

Na območju Corleona in osrednje Sicilije je konec 19.stoletja živel veleposlanik baron Cammarata, ki je imel z vitezoma Bentivegno in Paternostrom kar pribljižno 22.000 hektarov zemljišč. Zanje so skrbeli Gabeloti, povezani v močno podeželsko organizacijo, ki so si nadeli ime fratuzzi. To je bila predhodnica mafije. Nadzorovali so politično, ekonomsko in socialno življenje v Corleonu in njegovi oklici. Vodil jih je capo Giuseppe Battaglia. Ob baronu in vitezih, ki so stanovali daleč v mestih, je živelo veliko malih kmetov z malo zemlje, ki so jih ustrahovali fratuzzi. Kmetje so se odločili. Prišel je čas, da se začnejo bojevati proti lakoti, revščini, krivicam. Kot gobe po dežju so nastajala združenja pod imenom Fascio. Vcorleonu jih je vodil Bernardino Verro.

Kmetje so zahtevali dve bistveni stvari: svobodo in zemljo. Verro je kmalu postal ljudski vodja, kar pa seveda ni bilo všeč lokalnim fratuzzijem, zato so ga povabili medse, kar je odklonil. Pobili so nekaj njegovih somišljenikov in poskušali odstraniti tudi njega, a se jim ni posrečilo. Pod pretvezo so ga zvabili v politiko, mu naprtili goljufijo in ga zaprli. Kmalu so ga spustili na prostost. Ljudje so mu še verjeli in ga izvolili za župana Corleona. Po treh letih je Verro dokazal svojo nedolžnost in izkazalo se je, da mu je vse podtaknila mafija. Zdaj se ga je mafija res odločila spraviti s poti in je to tudi storila. Ustrelili so ga 3. novembra 1915 in meščani so mu pozneje postavili bronasto skulpturo z napisom: “Kmetje iz Corleona se ga spominjajo kot prve luči skrbi in dostojanstva, ki jo je dal delavcem.”

Trdo obdobje protimafijske komisije

Kmetje so pod novim vodstvom Nicola Alonga izvedli velike stavke, zaradi posestva latifundov in tovarne. Toda tudi njega je mafija kmalu ubila. Še enkrat se je pokazalo, da so tistemu, ki ogroža mafijo, šteti dnevi. In kot je zapisal Bernardino Verro: “To so bili zgodovinski tenutki, ki so odsevali vzpon hudodelske organizacije, vzpostavljene s posebnimi obredi in ukazi njihovih gospodarjev, ki so se med seboj povezali z vseh pomembnih krajev otoka.”

Kmečko gibanje je kmalu zamrlo, same mafije pa se je država lotila s protimafijsko komisijo, ki sta jo v dvajsetih letih vodila Cesare Mori in pozneje Benito Mussolini ter jo skoraj onemogočila. Ob izkrcavanju zavezniških sil na Siciliji je mafija videla svojo priložnost in se pod vodstvom Luckya Luciana vrnila na stara pota. Leta 1944 je nastalo novo kmečko gibanje Rosso. Njegove vodje je mafija hladnokrvno pobijala. Med žrtvami je najopaznejši Placido Rizzotto, veliki sindikalist, človek velike karizme, ki so mu množice zaupale. Za dona Michaela Navarra je bil premočan, zato je moral umreti.

Med letoma 1958-1960 je v pokrajini trajala operacija Milazzo za prevlado med mafijskimi družinami. Luciano Ligggio je likvidiral Michela Navarra, dvignil se je klan Corleonesi-Nuova mafija.

Mafija brez pomislekov

Toto Riina
 Toto Riina

Rodila se je nova neusmiljena, krvava mafija brez pomislekov; analize so pokazale, da je bila prejšnja boljša, zvestejša in je spoštovala pravila časti. Vedno se je govorilo, da je v obračunu za prestol prebivalce Corleona rešila prav naravna agresivnost. Prva velika vojna med družinami v 80. je bila med Corleonesi in Vecchio guardio. Salvatore Riina je pospravil vse nasprotnike in postal šef Cose nostre.

Carlo Alberto Dalla Chiesa
 Carlo Alberto Dalla Chiesa

Zaradi vse večjih pokolov je bil v Palermo poslan prefekt general Carlo Alberto Dalla Chiesa s posebnimi pooblastili za boj proti omenjeni organizaciji. Vojaški specialist za boj proti terorizmu je med spopadom pred svojim stanovanjem izgubil življenje. Pričakali so ga pred vrati in hladnokrvno ubili tudi ženo in spremstvo. To je bilo obdobje velikih pokolov. Cosa nostra ni dopustila vmešavanja v svoje posle.

Vse se je dogajalo davnega 1982. in pred letom dni je bila v cerkvi Santa Maria di Monserato v Palermu žalna slovesnost za pokojnimi. Na njej so se zbrali vsi vidnejši predstavniki političnega življenja na otoku, med njimi tudi nekdanji predsednik poslanske zbornice Luciano Violante, velik nasprotnik mafije. V Corleonu ne na velikem trgu, danes poimenovanem po sorodnikih, ubitih poleti 1992 (Falcone in Borsellino), na lik Dalla Chiese spomnil pri mafiji najbolj osovražen in iskan človek, palermski župan Leoluca Orlando, družino Della Chiese pa je zastopal generalov sin Nando Della Chiesa, sicer poslanec zelenih, ki se je po komemoracijah v Milanu, Corleonu in nazadnje v Palermu odpravil v Benetke na Mostro. Tam so predstavili film o Placidu Rizzottu, sindikalistu in Corleona. Mafijske morilce, ki so mu vzeli življenje, je konec štiridesetih let prijel še mlad stotnik, Nandov oče Carlo Alberto.

Leoluca Orlando
 Leoluca Orlando

Dosje Corleončanov

Toto Riina je bil dolgo prvi pomočnik v piramidni strukturi Cose nostre, nato sta skupaj z Bernardom Provenzanom vodila sicilijansko mafijo od zadnje vojne v osemdeseta leta. V nomenklaturi Cose nostre se ga je oprijel vzdevek Il dittatore, Diktator, in sicer zaradi strašnega nasilja, kakršnega prejšnje organizacije niso poznale. Vodilna sta bila strah in trepet na otoku. Nihkče ni vedel, od kod prihajajo ukazi, a se je vedelo, kdo jih daje. O Provenzanu obstajata samo stari fotografiji iz njegove mladosti, več kot 20 let pa ga ni nihče videl ali hotel videti.

Bernardo Provenzano
 Bernardo Provenzano

V svetu kriminala in pravice vedno nastopata dve strani. Na eni je mogočna Cosa nostra, na drugi strani simbola antimafije preizkovalna sodnika Falcone in Paolo Borselino. Tu se je igra med mačko in mišjo nagnila enkrat k eni drugič k drugi. Cupola – vrh mafije – je ukazala: “Pospravite Falconeja!” Omenjeni je umrl na avtocesti med Palermom in letališčem Punta Raisi v sobotnem popoldnevu 23.maja 1992.

Morilci, preoblečeni v vzdrževalce na avtocesti, so namestili velikansko količino eksploziva in s hribov sprožil daljinsko eksplozijo v kraju Capaci, ko so avtomobili drveli s 140 kilometri na uro. Pol kilometra asfalta je odneslo v zrak. Falcone je umrl skupaj z ženo in tremi spremljevalci. Slutil je, da ga čaka smrt. Le nekaj dni pred pokolom je poklical prijatelja, zaupnika, nekdanjega policista, ki ga je spremljal na potovanju po Franciji, in mu dejal, da ga ima mafija na muhi in da se boji vrniti na Sicilijo. Imel je zanesljive slutnje in scenarij Cose nostre se je uresničil. Dva meseca pozneje je organizacija opravila še en pokol sredi Palerma. Z avto bombo je ubila sodnika Paola Borsellina, ko je šel na obisk k sestri, in pet njegovih spremljevalcev. Tu se je pokazalo še eno pravilo, ki velja na otoku: Sicilijanci nikoli ne odpuščajo, nikoli ne pozabijo. To si velja zapomniti! Plačilo vedno pride, toda nikoli ne boš vedel, kdaj in v kakšni obliki.

Dokumenti dobili noge

Toda kaj se je dogajalo v pisarni G.Falconeja dan pred pokolom v Capaciu? Ali je preiskovalni sodnik res v besu in razočaranju uničil vse dokumente, ko je videl, kako daleč segajo lovke, ali so ti dobili noge takoj po sodnikovi smrti? Verjetno politika. Kdo je stal za vsem in imel informacije z obeh strani? Verjetno Bruno Cantrada, mož, ki je bil šef kriminalne policije na Siciliji in katerega je izdal skesanec, podrejen Totu Riini.

Contada so videli v bližini vseh pomembnih pokolov. Mnogi so se spraševali, kako lahko živi tako viden v vili med Cinisijem in Cariniji, na območju trde mafije. Nenavadni dogodki so se pozneje pokazali kot mogočna naveza med šefom kriminalne policije in samo mafijo. Contrada so potem na božič leta 1992 aretirali. Vzrok: pomoč mafiji in sodelovanje z njo.

Strah vzbujajoči dogodki so se kar vrstili in leto 1992 je bilo leto pokolov in aretacij, kar se je umirilo šele v začetku naslednjega leta z aretacijo samega Tota Riine.

Napovedana aretacija velikega šefa

Nekaj dni pred njegovim prijetjem je bila v časniku Sicilia objavljena vroča vest, da ima sladkorno bolezen in je v Palermu. Objavljeno je bilo tudi, da je v pasti in znotraj mafijske organizacije čedalje bolj izoliran, da je prišel trenutek naskoka in plačila. Štiriindvajset ur pozneje je bil Toto Riina že aretiran. Pri sebi je imel osebno izkaznico na ime Giovanni Bellomo, kmet in Mazzare del Vallo. Izdal ga je njegov nekdanji šofer, skesanec Giuefrre.

Antonino Giuffre
 Antonino Giuffre

V Corleonu se je po novici o aretaciji someščana dvignilo na noge veliko ljudi. Predvsem študentje so hrupno pozdravljali vest in na kip svetega Fančiška napisali – Končno. Prebivalcem Corleona se je s srca odvalilo zelo težko breme, kajti živeli so pod velikim pritiskom. Drugo domovanje Tota Riine je zdaj postal najbolj varovan zapor na Sardiniji. Veliko so ugibali, ali je bil žrtveno jagnje in ali Cosa nostra vzpostavila novo vzporedno organizacijo, sodobnejšo in prilagodljivejšo, ki se je v letih po aretaciji Riine usmerila bolj na ilegalno trgovino z orožjem in nuklearnim potencialom.

Cosa nostra je poleti 1993 spet pokazala svojo moč oziroma nemoč s serijo avto bomb v Rimu, Firencah in Milanu. Z eksplozijami je napovedala vojno državi in hotela pokazati, da je ne priznava, niti ne cerkve in njene avtoritete, saj je podtaknila bombo tudi v cerkvah San Giovanni in San Giorgio v Rimu. Eksplozije so zahtevali človeška življenja in tudi gmotna škoda je bila zelo velika, predvsem v Firencah, kjer so se spravili na kulturno dediščino. Cosa nostra lahko ustvari novo vzporedno strukturo in menja ime.

Zatišje pred viharjem

Po smrti Falconeja in Borssellina ter seriji pravih pokolov od sodnikov do politikov, skrivnostne politike DC (Giulia Andreottia) in aretaciji Riine se je Cosa nostra potuhnila, domačini pa nimajo nič kaj dobrega občutka, saj traja zatišje že predolgo. Obstaja prepričanje da za vsem stoji Bernardo Provenzano, ki naj bi si s plastično operacijo uredil dosmrtno vodenje Cose nostre.

In Corleone danes? S prijateljem sva ga obiskala konec oktobra. Odpravila sva se iz Castellammara del Golfa, rojstnega kraja mojega očeta na severozahodu otoka, proti osrčju dogajanj v zadnjih letih. Bolj ko sva se bližala Corleonu, bolj naju je stiskalo pri srcu. Narava čudovito lepa, vsa polja obdelana, a nikjer žive duše. Cesta ozka in nevarna. Še sreča, da na dolgi poti skoraj nisva srečala avtomobila, razen policijskega.

In ob prihodu v mestu smo vsi imeli samo velike oči – tudi domačini. Niso vajeni obiskov turistov. Iskala sva protimafijski muzej, ki so ga odprli pred letom ob kongresu ZN, posvečenem boju proti organiziranem kriminalu v Palermu. Glavno zasedanje v Palermu je bilo v teatru Massimo (kot v filmu Boter 3). Po njem so se pomembneži simbolično odpravili v Corleone, kjer so odprli muzej in dali moralno in gmotno podporo prebivalcem.

Muzej brez “mafijski”

Med iskanjem muzeja sva pri domačinih trčila ob različne odzive. Vsi so poznali samo arheološki muzej, nihče novega protimafijskega v sosednji stavbi. Problem je bil ker se, nihče od nas ni upal izreči mafije naglas in tako smo se šli besedno igro. Čutiti je bilo velik strah in sramoto, ki so jo pošteni večini povzročili njihovi someščani.

Končno sva našla muzej, v katerem je prikazana nesrečna zgodovina tega kraja. Slikovno in tekstovno ga še izpopolnjujejo in bo kmalu postal eden najzanimivejših na otoku.

Na trgu se moški sprehajajo po parku, posedajo, se pogovarjajo in opazujejo. Tu turista ni težko prepoznati, preveč je opazen. S prijateljem sva se pozdravila z domačinoma, ki sta se sprehajala. Povedala sva jima, od kod prihajava in da je bil moj oče doma s Sicilije. Samo to nama je odprlo vrata. Povedala sta nama, kaj vse sta počela v življenju, da je 7. maja nazadnje deževalo in, previdno, da je zdaj v Corleonu malo boljše. Tudi o Sloveniji ju je vse zanimalo, kot da živita izolirana od sveta. Zelo rada sta se slikala in pozdravili s pravim sicilijanskim objemom, kar pomeni, da sta naju vzela za prijatelja. Če jima pošljem fotografije, dobim čestitko za božič. Čez čas sem jima jih res poslal in za božič dobil čestitko iz Corleona. Kar se v Corleonu obljubi ali zaobljubi se tudi izpolni!

Mešani občutki so ostali. V mestu, ki je imelo pred stotimi leti kar sto cerkva, pa jim, videti je že tako, niso dosti pomagale, je še pred kratkim vsak četrti prebivalec umrl nasilne smrti. Veliko mladih sploh še ni bilo v Palermu, kaj šele zunaj otoka. To so sanje mnogih mladih, starejši pa so zadovoljni s spremembami, za katere so bili nekoč prikrajšani. Sicilija je kot država v državi, Corleone pa je bil simbol nasilja, izsiljevanj, pred novimi idejami zaprt prostor, tu so ljudje živeli iz desetletja v desetletje enako, izolirani od zunanjega sveta.

V Corleonu ni pijanih, še opravljajo ne

Danes imajo vsaj upanje. Daje jim ga župan Cipriani, ki ima veliko podporo ljudi in države. Rezultati so že vidni. Ljudje so vsaj malo bolj sproščeni, ekonomsko so se začeli razvijati, upanje se je rodilo. In kot je posvetilo knjige Neznana mafija pred leti zapisal Dino Paternostro: “Mojim otrokom in otrokom vsega sveta, kar se danes zdi nemogoče in utopija, jutri je možno. Utopija je v Corleone že vstopila.”

Toda če Cosa nostra trenutno ni v središču dogajanja, pa o njej snemajo film med Palermom, Altavillo in Capacijem pod vodstvom režiserja Claudia Boniventa. Posvečen bo tragično preminulima sodnikoma in dogodkom, ki so sledili. Zdi se, da Sicilija ne more brez mafije in mafija ne brez Sicilije. In, kot pravi prijatelj, ki je prvič obiskal ta otok, se zdi, kot da v zraku vlada strah. Tu ne boste videli pijanih in drogiranih, zvečer se boste lahko v miru sprehajali, tukaj ljudje nimajo navade, da bi opravljali drug drugega. Če boste potrebovali pomoč, vam bodo z veseljem pomagali. Tu so pravila vedenja jasna prav vsem.

Siciljanski svetniki

Katoliška dežela Sicilija
Katoliška dežela Sicilija je skupno ime za škofije in nadškofije v istoimenski italijanski deželi Siciliji (Regione Sicilia).

Obsega sledečih 18 škofij: Messina, Acireale, Catania, Noto, Siracusa Ragusa, Caltagirone, Piazza Armerina, Caltanisetta, Agrigento, Mazara del Vallo, Trapani, Piana degli Albanesi, Monreale, Palermo, Cefalu, patti in Nicosia.

Santa Agata
Sveta Agata zavetnica pastirjev, tkalcev in zvonarjev je bila doma iz vzhodnega dela Sicilije, iz Catanie.

Izhajala je iz ugledne in premožne družine, ki jo je vzgajala v globoki veri. Tako se je že kot mlada punca odločila, da bo živela deviško. Ker pa je bila zelo lepa jo je zasnubil celo cesarjev namestnik, ki pa ga je zavrnila. Za tisti čas je bilo to nezaslišano, zato so jo za mesec dni izročili zvodnici, češ, da se bo omehčala.

santaa gata
 Santa Agata

Molitev ji je dala moči, tudi potem, ko so jo vrgli v ječo. V zagovoru sodniku je dejala, da je biti Kristusov suženj, najvišje plemstvo. Sodnik jo je obsodil na raztezanje udov in bičanje, na koncu pa še na raztezanje udov in bičanje. Tudi grozovito mučenje jo ni omehčalo, na koncu so ji odrezali celo dojke in jo odvedli v ječo, kjer jo je ponoči obiskal sveti Peter in ji vrnil zdravje. Toda naslednji dan je bilo za Agato usodno, saj so jo položili na žareče oglje in črepinje in kmalu je izdihnila.

In naslednje leto po Agatini smrti so prebivalci Catanie ob izbruhu Etne na goro, ki je bruhala žarečo lavo odnesli njen pajčolan in gmote lave, ki so se valile proti mestu so se ustavile.

Tako je sveta Agata postala zavetnica Catanie in hkrati mučenka +251. Vdani meščani se ji vsako leto na njen praznik 5. februarja priporočajo in jo slavijo.

Santa Lucia
Sicilijanska svetnica Santa Lucija prihaja iz Sirakuze. Bila je iz premožne družine in bila je zaročena z izbrancem, ki ga je izbrala mati. Poganski snubec naj bi se zaljubil v njene lepe oči, toda ona si jih je izdrla in mu jih poslala in kmalu zatem ji je angel prinesel druge oči.

Živela je v obdobju cesarja Dioklecijana, v času ko je bilo krščanstvo preganjano, saj so želeli v državi vzpostaviti versko enotnost. Ker je bila njena mati bolna je romala v Catanio, na grob mučenice Agate, da bi izprosila zdravje za svojo mati. Prikazala se ji je svetnica in ji napovedala skorajšnjo mučeniško smrt.

Po povratku iz Catanie je razdrla svojo zaroko in začela pomagati revežem. Zaročenec je bil zaradi njene odločitve užaljen in jo je zatožil konzulu Paskaziju, da je kristjanka. Ta jo je vrgel v ječo in od nje zahteval, da se odpove svoji vere, toda ona je ostala neomajna.

santalucia
 Santa Lucia

 

Da bi jo onečastil jo je dal konzul odpeljati v javno hišo in nato še zažgati z ognjem ter polivati z vrelim oljem in smolo. Njena volja je ostala neomajna, zato jo je dal konzul obglaviti. Mučenica je umrla leta 304.

Toda še pred smrtjo je mogla prejeti evharistijo. Obenem pa je napovedala skorajšnjo smrt cesarja Dioklecijana, ki se je zares zgodila leta 316, še štiri leta prej pa se je uresničila tudi njena prerokba o svobodi krščanstva v rimski državi.

Nad grobom Lucije so kmalu sezidali cerkev in že v 5. stoletju je bila čaščena v vsej Italiji in kmalu tudi širše.

Večkrat je upodobljena z zlatim pladnjem, na katerem je par oči. Na njen god 13. decembra v plitve posode posejejo pšenico in vzklito ozelenelo zrnje do Božica postavijo v jaslice.

Iz latinske besede lux, ki pomeni luč, svetlobo, zasije tudi Siracusa, ko sv. Lucijo v procesiji nosijo po ulicah nekoč najbolj mogočne države na jugu otoka.

San Leoluca
Luca se je rodil se je v Corleonu v letih 815 – 818, na predvečer invazije Saracenov na Sicilijo. Bil je sin izredno bogate družine v Corleonu, ki je imela večino posestev in je bila zelo izobražena.

Leone je bil določen, da bo upravljal premoženje in nadzoroval svoje številčne črede. V samoti narave je slišal glas Gospoda.

Star okoli dvajset let je prodal vse svoje premoženje in ga razdelil revnim.

Odšel je iz Corleona v samostan San Filippo d; Agiro na področju province Enne, kjer je ostal kratek čas.

Ko je nameraval živeti življenje puščavnika je bil sprejet v samostan v Kalabriji, toda še prej je izpolnil svojo zaobljubo, ki si jo je dal v Corleonu.

San Leoluca
 San Leoluca

Odpotoval je na romanje v Rim, na grobnico svetih apostolov Petra in Pavla.

Iz Rima se je vrnil v Kalabrijo v samostan Santa Maria, kjer je dobil ime Leo.

Tu je živel v pokorščini in ponižnosti in nikoli ne prenehal moliti.

Po smrti brata Christoferja je bil zadolžen za vodenje skupnosti.

S svojim duhom svetostjo in svetostjo je dal nov zagon skupnosti.

Umrl je v starosti sto let in že kmalu po njej je bil razglašen za svetnika. Njegov kult se je razširil po vsej Kalabriji in Siciliji. Njegovi Corleončani so ga ob kugi leta 1575 klicali sveti Leoluca, ki združuje imeni Leo (Leon) in Luca (Luka).

Še istega leta so ga razglasili za zavetnika mesta Corleona, ki jih ščiti pred vsemi nevarnostmi.

Praznik sv. Leoluca se praznuje 1. marca, zadnjo nedeljo v maju se spominjajo tudi čudeža, ki je bil 27. maja 1860. Takrat se je pojavil na vratih mesta in odvrnil vdor in obleganje Burbonskih vojakov.

Apostol Pavel
 Apostol Pavel

Na svoji poti v Rim se je bil že apostol Pavel ustavil na Siciliji, kjer je nekaj dni pridigoval v mestu Sirakuza in s tem postavil temelje katoliški cerkvi.

Uporabne informacije

Letališča

Aeroporto di Palermo “Falcone e Borsellino”
http://www.gesap.it

Aeroporto Fontanarosa Catania
http://www.aeroporto.catania.it

Aeroporto Birgi Trapani
http://www.aeroportotrapani.com

Aeroporto Pantelleria
http://www.pantelleriairport.it

 

Železnice
Ferrovie dello Stato
http://www.ferroviedellostato.it

 

Trajektne povezave
Traghetti Sicilia
http://www.traghetti-sicilia.it

 

Pomembne številke
PolicijaPolizia di Stato113
KarabinerjiCarabinieri112
GasilciVigili del Fuoco115
Zdravstvena pomočEmergenza sanitaria118
Pomoč na cestiSoccortso stradale803 116
Telefonske informacijeInformazione telefoniche12 40
Pomoč na morjuSoccorso in mare15 30

 

Vreme
Vremenska napoved
http://www.ilmeteo.it/Sicilia

 

Avtoceste
OznakaAvtocestaDolžinaCestnina
A18A18 Messina – Catania76 kmDA
RA15RA15 Catania – zahodna obvoznica  24 kmNE
A18A18 Catania – Siracusa35 kmNE
A18A18 Siracusa – Rosolini42 kmNE
A19A19 Palermo – Catania199 kmNE
A20A20 Palermo – Messina181 kmDA
A29A29 Palermo – Mazara del Vallo119 kmNE
A29A29 Alcamo – Trapani / Marsala38 / 44 kmNE

Kronologija Sicilije

·         VIII. pred Kristusom (pr.K.) Grška kolonizacija. Postavijo Naxos, Zancle, Catanio in Himero

·         Dorci ustanovijo Siracuso (733), Akrai, Casmene, Camarino, Selinunte (627), Gelo in Agrigento(580)

·         570 pr.K. Falaride napravi masaker v Zeusovem templju in s postane tiran Agrigenta

·         485 pr.K. Gelone, tiran Gele osvoji Siracuso

·         480 pr.K. Siracužani in Agrigentinci premagajo floto Kartažanov

·         472 pr.K. Ejshil predstavi Siracužanom tragedijo “Perzijci”

·         440 pr.K. poraz Ducenia, vodje siculov in uničenje glavnega mesta Palike

·         415 pr.K. Siracužani porazijo floto Atenčanov, umre 50.000 Atenčanov in 12.000 Sirakužanov

·         406 pr.K. Dionis postane tiran Siracus

·         V. pr.K. postavijo Dorski tempelj v Segesti

·         366 pr.K. Platon se vrne v Siracuso

·         264 – 241 pr.K. prva puntska vojna. Sicilija postane bojišče med Romani in Kartažani

·         241 pr.K. Sicilija postane prva romanska provinca

·         212 pr.K. druga puntska, po “pomoti” romanski vojaki ubijejo znamenitega Archimeda

·         67 pr.K. Pompeo lovi pirate na obalah Sicilije

·         29 pr.k. pod vlado Avgusta, otok postane senatorska provinca

·         II. po Kristusi (p.K.) Romani restavrirajo antico teatro Greco ( iz III. pr. K.) v Taormini

·         212 imperator Caracalla podeli Sicilijancem državljanstvo

·         303 začetek velikega pregananja kristjanov s strani Diocleziana

·         468 Vandali osvojijo Sicilijo

·         486 Gotski kralj Odoacre lovi in prežene Vandale s Sicilije

·         491 Teodorico postane kralj Sicilije

·         535-554 Gotska vojna

·         827 Arabci preko Marsale začnejo osvajati Sicilijo

·         831 Palermo postane glavno mesto Emirata

·         1040 Bizantinec Giorgio Minace skuša odvzeti otok Arabcem

·         1061 – 1091 Normanec Ruggero iz Altaville  konča arabsko dominanco

·         1130 Ruggero ustanovi prvi regionalni parlament

·         1172 Guglielmo II. postavi čudovito katedralo v Monrealu

·         1186 poroka (iz koristoljublja) med Costanzo iz Altaville (z Guglielmom II.) in Nemcem Enricom VI. iz Švabskega, sinom Barbarosse

·         1208 Federico II. prevzame oblast ( rojen 1194)

·         1227 Federico II. izobči papeža Gregoria IX.

·         1250 umre Federico II., ki je pokopan v katedrali v Palermu

·         1258 novi kralj Manfredi, sin Federica II. poroči hčer Costanzo a Pitro d; Aragona

·         1266 Francoz Carlo Anžujski porazi  Beneventa in postane kralj Sicilije

·         1268 Carlo Anžujski prestavi sodišče iz Palerma v Napoli. Nastopi velika ekonomska kriza

·         1282 upor “Vespri Siciliani” Sicilijanske večernice, kot reakcijo nadlegovanja domačinke s strani francoskega vojaka

·         1302 Mir v Caltabellotta (Pace di Caltabellotta); kraljevina preide uradno pod Federica II. iz Aragone, sina Pietra iz Costanze

·         1434 Ustanovi se univerza v Catanii

·         1458 umre Alfonso in otok preide pod Špance

·         1488 skupine albanskih beguncev se iz Balkana umaknejo pred napadi Turkov v vzhodno Sicilijo(Piana degli Albanesi)

·         1535 imperator Carlo V. obišče otok

·         1624 epidemija kolere napade Palermo, umre več kot 100 ljudi na dan.

·         1647 upor v Palermu

·         1669 velik izbruh Etne

·         1693 potres v vzhodni Siciliji, umre 60.000 ljudi

·         1713 po vojni za nasledstvo Špancev, kraljevina Sicilija preide Savojcem

·         1720 Savojski prepustijo Sicilijo Avstrijcem in jo zamenjajo s Sardinijo

·         1735 Carlo III. Burbonski postane kralj Sicilije

·         1801 v Cataniji se rodi glasbenik Vincenzo Bellini

·         1815 po Dunajskem kongresu (po porazu Napoleona) v novi delitvi Evrope, Ferdinando I. Burbone dobi naziv kralja – delle Due Sicilie (Dveh Sicilij)

·         1848 začetek revolucije za neodvisnost Sicilije

·         1857 sicilijanski patriot La Farina osnuje gibanje Risogimento (preporoda)

·         1860 11. maja Garibaldi v Marsali začne ukrcavanje s svojimi (Mille) prostovoljci za osvoboditev otoka

·         1863 odpre se prva železniška proga med Palermom in Bagherio

·         1892 rodi se gibanje “Dei Fasci” (Fašisti)

·         1897 odpre se Teatro Massimo v Palermu z Verdijevim “Falsatom”

·         1908 potres v Messini, umre 80.000 ljudi

·         10. julija 1943 izkrcavanje zavezniških sil na obalah med Licato in Siracuso

·         1943 rodi se gibanje za neodvisnost Sicilije

·         1947 pokol v Ginestri

·         1968 potres v dolini Bellice, na tisoče mrtvih

·         1972 – 1982 mafija ubije veliko število ljudi, med njimi sodnika Terranova, predsednika Mattarello, generala Della Chieso in veliko ostalih

·         1992 ubijejo tožilca Falconea in Borsellina

·         1993 ujamejo šefa Cosa Nostre Tota Riino

·         1996 pade kupola v katedrali v Notu

·         1997 arheološki park Agrigento in villa romana del Casale pridejo pod zaščito Unesca, leta 2000 Eolski otoki,  leta 2002 baročno mesto Noto, leta 2006 pa Siracusa

·         1998 ponovno se odpre gledališče Massimo v Palermu s koncertom filharmonikov iz Berlina

·         2006 po 43 letih aretirajo bossa Bernarda Provenzana

·         2007 odprejo prenovljeno katedralo v Notu

Call Now Button